YÜKLENİYOR...

Bizi Takip Edin

Başkalarının Sorunları, Senin Zekânı Geliştirir

23 Ocak 2025 25

Başkalarının Sorunları, Senin Zekânı Geliştirir

Başkalarının dertlerini (kendimize içselleştirmeden )dinlemenin beyni güçlendirdiği bilimsel anlamda kanıtlandı.

İş, okul, ev değişiklikleri ya da eş, sevgili gibi ayrılıklarda insanların yaşadığı değişimlerin bilişsel esneklik açısından önemli olduğunu söyleyen Nöroloji ve Sinirbilim Uzmanı Doç. Dr. Selen Gür Özmen, "Bir başkasının problemlerini dinleyerek, o deneyimleri yaşamadan da çözümlere ulaşma şansımız var. Sorunlar karşısında geliştirilen bu deneyim de bilişsel esnekliğe neden olarak beyni güçlendirir" dedi.

Bir başkasını dinlemenin bilişsel esneklik konusuyla ilgili olduğunun altını çizen Özmen, şunları söyledi; "Bilişsel olarak esnek olmak, farklı durumlar karşısında farklı çözümleri üretebilmeyi anlatır. Daha önce işe yarar bir çözüm artık işe yaramıyorsa yeni bir alternatif üretebilmeyi ya da başka bir konuda, problemde kullandığımız çözümü tamamen başka bir konu ve başka bir durum karşısında kullanılabilir hale getirmek olarak görebiliriz. Bütün bunları ve de bunları hızlı ve başkalarına ihtiyaç duymadan yapabilmek bilişsel esnekliktir. Bir de dış faktörlere adapte olabilmek, iş, okul, ev vb. gibi değişimler aynı zamanda eş ya da sevgili ayrılıkları insanın hayatındaki önemli değişimlerdir. Tüm bunlara adapte olabilmek, bilişsel esnekliktir, adapte olamamak da katılıktır. Sonuçta hayatta yaşamadığınız birçok alternatif bulunmakta. Bu alternatifleri başkalarının deneyimlerini dinleyerek, okuyarak, gözlemleyerek o deneyimleri yaşamadan da çözümlere ulaşma şansımız var. Daha önce başkasının anlattığı, yaşadığı bir çatışma veya problemde, alternatif yolların nasıl sonlara ulaştığının biz başkalarından dinler, öğrenir ve sindirirsek aynı problemle karşılaştığımızda, alternatif çözümlerin nelere yol açtığını daha önceden bildiğimiz için çok daha kolay doğru yolu seçme ve yönlenme şansımız olabilir"

Araştırmaya göre ağlarken mutluluk Serotinin hormonu salgılarız.

Serotonin:

Duygusal durumları ve sosyal davranışları düzenleyen bir nörotransmitterdir. Serotonin eksikliği, duygusal dengesizliklere ve ağlama eğilimine yol açabilir. Bazı araştırmalar, ağlamaya yol açan duygusal uyarıların serotonin düzeylerinde değişikliklere neden olabileceğini göstermektedir.

Ayrıca, ağlamanın sıkıntının evrensel işareti olduğu vurgulanan fMRI ile yapılan bir nörogörüntüleme çalışmasında ağlayan kişilerin beyninde talamus, ön-arka eksen boyunca singulat korteks, insula ve orbitofrontal korteksin aktif olduğu gözlenmiştir.
Telefon
WhatsApp
instagram